Έχεις περάσει τους τελευταίους κρύους μήνες σε χειμερία νάρκη—μας αρέσει να την αποκαλούμε περίοδο όγκου. Ο χρόνος μετράει και η άνοιξη μόλις έφτασε. Έχεις αρχίσει να νιώθεις την πίεση για αδυνάτισμα και γράμμωση για την καλοκαιρινή σου εμφάνιση. Με μόλις λίγους μήνες να απομένουν, είναι ώρα να ρυθμίσεις τις μηχανές σε πλήρη ισχύ.

Οι θερμίδες υπολογίζονται, τα γεύματα κλεψίματος καταναλώνονται και οι προπονήσεις είναι πιο έντονες— όλα τα κάνεις σωστά, τα αποτελέσματα έρχονται αργά. Ρίξε μια καλύτερη ματιά σε όλα. Ο τρόπος ζωής σου μπορεί να εμποδίζει τα αποτελέσματα. Όταν αναφερόμαστε στον τρόπο ζωής, εννοούμε το πως είναι οργανωμένη η κουζίνα σου, πως είναι το εργασιακό σου περιβάλλον και πως ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ.

Ξέρω τι πρόκειται να πεις, “Τι σχέση έχει αυτό με την περίοδο γράμμωσης;"

Ο Dr. Brian Wansink (γνωστός και ως Sherlock Holmes του φαγητού) είναι ο διευθυντής του φημισμένου Cornell Food and Brand Lab στην Ithaca, New York και ήταν επίσης διορισμένος από τον Λευκό Οίκο ως Διευθύνων Σύμβουλος του USDA Center for Nutrition Policy and Promotion από το 2007 έως το 2009. Κάθισα μαζί με τον ειδικό για να πάρω έγκυρες συμβουλές για το πως μπορεί να γίνει η περίοδος γράμμωσης πιο εύκολη.

Για την περαιτέρω διερεύνηση αυτών των συμβουλών ρίξε μια ματιά στο βιβλίο του Dr. Wansink, Slim By Design, το οποίο αναδεικνύει τα επιστημονικά δεδομένα του πως το περιβάλλον μας μας κάνει πιο αδύνατους ή πιο χοντρούς. Η προσέγγιση του δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο μέσο άνθρωπο που απλώς θέλει να χάσει μερικά κιλά για να είναι υγιής, αλλά και σε σένα επίσης, τον φανατικό του γυμναστηρίου που προσπαθεί να στεγνώσει.

Nο. 1: Κάνε την κουζίνα σου λιγότερο αναπαυτική

Κάνε τον χώρο που ζεις κατάλληλο για αδυνάτισμα, ειδικά την κουζίνα, αυτό είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας. “Όσο περισσότερο αράζεις στην κουζίνα, τόσο περισσότερο θα τρως”. λέει ο Dr. Wansink. Περνάς χρόνο στην κουζίνα επειδή υπάρχουν αναπαυτικά καθίσματα, τηλεόραση και ότι άλλο θεωρείς ως άνεση στην κουζίνα σου. Με το να ξεφορτωθείς ότι θεωρείς βολικό θα γλιτώσεις 18 λεπτά από τον χρόνο κατά τον οποίο θα θες να φας περισσότερο— ουσιαστικά θα ξοδεύεις λιγότερο χρόνο στην κουζίνα.

Το φαγητό είναι στον πάγκο και σου μιλάει, “Φάε με”. Και εσύ τρως επειδή είναι κάτι που συνηθίζεις όταν το φαγητό βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου. Κρατώντας τους πάγκους της κουζίνας άδειους, θα γλιτώσεις πολλές θερμίδες. Επίσης, οτιδήποτε δεις πρώτο στα ντουλάπια που ανοίγεις ή στο ψυγείο, είναι σίγουρο ότι θα θες να το φας. Γι’ αυτό τακτοποίησε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε τα πρώτα που θα βλέπεις να είναι τα πιο υγιεινά.

“Κάνοντας την κουζίνα λιγότερο βολική και τα δελεαστικά τρόφιμα αόρατα θα καταλήξεις να τρως λιγότερο”, λέει ο Wansink. Με το να καθαρίζεις την κουζίνα θα θέλεις στην ουσία να μαγειρέψεις περισσότερο και πιο υγιεινά. Η Κυριακάτικη προετοιμασία για την εβδομάδα θα είναι παιχνιδάκι. Και όταν μαγειρεύεις και είσαι έτοιμος να χωρίσεις τις μερίδες, πρόσεξε τις ποσότητες. Μία μεγαλύτερη μερίδα φαγητού θα σε κάνει να προετοιμάσεις και να φας περισσότερο—22% περισσότερο φαγητό.

Nο. 2: Υγιεινές επιλογές

Αν δεν ετοιμάζεις μόνος σου το φαγητό για τη δουλειά, είναι ξεκάθαρο γιατί δεν χάνεις κιλά. Όταν το στομάχι σου είναι έτοιμο να φάει και εσένα τον ίδιο για μεσημεριανό, το πιο πιθανό είναι να επιλέξεις να φας κάτι που δεν είναι υγιεινό αλλά γεμάτο με κενές θερμίδες. Από μελέτες του σχετικά με το μεσημεριανό γεύμα, ο Dr. Wansink λέει, “Όταν πρόκειται για άτομα που τρέφονται πιο υγιεινά, η καλύτερη επιλογή είναι μια μικρή χαρτοσακούλα κολατσιού στην οποία μπαίνει το φαγητό. Ακόμη και αν συμπεριλαμβάνεται μπισκότο ή πατατάκια, η τροφή είναι καλύτερη και λιγότερη”.

Για εκείνες τις μέρες που ξεχνάς να προετοιμάσεις το φαγητό σου και προτιμάς να πάρεις κάτι απ' έξω, ξεκίνα αγοράζοντας φρούτα. Ο Dr. Wansink ολοκλήρωσε μια μελέτη στην οποία έδωσε πρώτα (σε μία ομάδα συμμετεχόντων) ένα φρούτο σε όσους ήταν στην ουρά για να αγοράσουν κάτι για μεσημεριανό. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι επέλεγαν συνεχώς υγιεινότερες τροφές καθώς πήγαιναν προς το ταμείο. Στους άλλους συμμετέχοντες έδινε ένα μπισκότο και εκείνοι συνέχιζαν με πρόχειρο φαγητό.

Ο Dr. Wansink επίσης συνιστά να δεις αν η επιχείρηση που δουλεύεις έχει εκπτώσεις σε συνδρομές γυμναστηρίου, κάνοντας έτσι την αίθουσα συνεδριάσεων χώρο συναντήσεων και πρόκλησης μεταξύ συναδέλφων για τους στόχους στο fitness και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Nο. 3: Να έχεις στρατηγική στο σούπερ μάρκετ

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η διάταξη του καταστήματος που ψωνίζεις μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ψωνίζεις? Λοιπόν μπορεί! Και σε πολλές περιπτώσεις ξοδεύεις περίπου έξι λεπτά λιγότερα στα τμήματα με τις υγιεινές τροφές. Μία από τις πολλές μελέτες του Dr. Wansink έλαβαν χώρα σε ένα μπακάλικο στην Washington D.C. όπου παρατήρησε πως ψώνιζαν οι άνθρωποι. Διαπίστωσε ότι ο κόσμος περνούσε από τον διάδρομο με τα οπωροκηπευτικά και κατευθυνόταν στον διάδρομο με τα συσκευασμένα σκουπιδοφαγητά. Μόλις τελείωναν από εκεί, άρχιζαν να παρακάμπτουν διαδρόμους και να ψάχνουν για ότι άλλο μπορεί να χρειάζονταν. Το αποτέλεσμα, λέει, “Ο διάδρομος με το σκουπιδοφαγητό είναι ο πιο αγαπητός”. “Το πρώτο στο μάτι είναι και πρώτο στο καλάθι”. Το μάθημα εδώ, μην περιπλανιέσαι άσκοπα στο κατάστημα, ξόδεψε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στο να πας κατευθείαν στους διαδρόμους με τις πιο υγιεινές τροφές.

Ποτέ μην ψωνίζεις πεινασμένος!

Πρώτον, έχουμε την τάση να ψωνίζουμε ότι είναι στο ύψος των ματιών. Αν οι υγιεινότερες επιλογές είναι πιο χαμηλά, απλώς χρειάζεσαι ένα μικρό squat — φαντάσου το ως ζέσταμα προπόνησης. Και ενώ μελετάς τα ράφια, βεβαιώσου ότι το κάνεις με γεμάτο στομάχι. Αν ψωνίσεις με άδειο στομάχι τότε πιθανότατα θα πάρεις διάφορα σνακ μέχρι να φτάσεις στο ταμείο. Ένας τρόπος να μην παρασύρεσαι τόσο όταν κάνεις ψώνια είναι να μασάς τσίχλα. Σε μια άλλη μελέτη ο Dr. Wansink έδωσε τσίχλα σε αγοραστές που ψώνιζαν ενώ ήταν πεινασμένοι. Τα αποτελέσματα: αγόρασαν 7% λιγότερο σκουπιδοφαγητό από εκείνους που ήταν πεινασμένοι και δεν μασούσαν τσίχλα.